Lekt er energie, geld en tijd weg? Wil je fijner ondernemen?

Praktisch bedrijfskundig advies, zodat jouw bedrijf over de hele linie beter gaat presteren. Door mijn jarenlange accountancy, interim en ondernemerservaring leg ik vrij snel de vinger op de zere plek. Geef me pakweg een uurtje.

profinq-annemieke-mennink
saxion-hogeschool-logo
nyenrode-logo
open-universiteit-logo
fc-opleiding

Hi, ik ben Annemieke

Geef me een uurtje ... en ik vertel hoe jouw bedrijf beter kan presteren. Niet alleen op financieel vlak. Maar vooral in brede zin, zodat ondernemen weer energie geeft. In gesprek weet ik vrij snel de onderliggende kern helder te benoemen. Dankzij 20 jaar ervaring: in de accountancy, financieel interim management en de afgelopen 10 jaar als bedrijfskundig adviseur. Steeds gedreven door mijn liefde voor het ondernemerschap, die met de paplepel is ingegoten. Toch is mijn ware kracht dat er al pratende, in het moment, bij mij intuïtief een analyse ontstaat van de twee of drie grootste knelpunten in het bedrijf. Waar we vervolgens heel concreet mee aan de slag kunnen gaan. Zonder rapporten of verandermodellen. Dat is helemaal niet nodig in het MKB. Je kunt en wilt niet alles tegelijk aanpakken. Tijdens 'de verbouwing' moet de business immers wel door blijven draaien.

Waarmee kan ik je helpen?

Direct actie


Business consultancy, maar dan in begrijpelijke taal. En puur gericht op jouw bedrijf. Waar zit de bron van een probleem? De meest effectieve oplossing? En hup, samen aan de slag! Al doende bijsturend, gaat je bedrijf steeds beter presteren.

LEES VERDER >

Bestuursadvies


Zonder duidelijke strategie mis je richting en focus. Kansen! Toch zijn veel business plannen hol. Maar dat motiveert niet. Ondernemen vanuit bezieling, vanuit wijs leiderschap, zodat jij je mensen en je klanten aan je kunt verbinden. Dat werkt.

LEES VERDER >

Direct actie:
in 5 stappen meer winst!

1

Werkkapitaal vergroten

Met te weinig werkkapitaal, wordt het lastiger ondernemen. Telkens nadenken over welke facturen je (gedeeltelijk) kunt betalen en welke investeringen je toch (weer) uit moet stellen, dat zuigt je in de waan van de dag. Het haalt de focus af van je business en zorgt voor onrust. Wanneer dit speelt in jouw bedrijf, dan is de eerste logische stap: aan de slag met het vergroten van je werkkapitaal. Via praktische acties met snel resultaat. Opgevolgd door een lange termijn aanpak, omdat je niet telkens van de ene quick fix in de andere wilt blijven vallen.  

. 

2

Financieel inzicht verbeteren

Ondernemen draait niet om de cijfers. Maar de cijfers geven wel aan hoe jouw bedrijf draait. Veel MKB ondernemers zijn echter zo druk met de business aan de voorkant, dat ze minder oog hebben voor de achterkant ... en dus niet zien hoe daar overal geld weg lekt. Direct ten koste van de winst. Terwijl je maar één of twee A4-tjes actuele cijfers nodig hebt, om te zien hoe je bedrijf er werkelijk voor staat. De juiste financiële informatie biedt je maandelijks handvatten om meer inhoudelijk te sturen op je bedrijfsvoering, je kosten en dus op je winst.


.  

3

Bedrijfsvoering flexibiliseren

Cijfers zijn het resultaat van bedrijfsprocessen, uitgevoerd door mensen. En veel ondernemers trachten grip te houden op hun bedrijf, door tal van controles en procedures in te stellen. Vanuit het idee: hoe minder er intern fout gaat, des te beter het resultaat zal zijn. Alleen bij teveel beperkende regels, gaan je mensen work-arounds bedenken. Of ze raken zo afgestompt dat ze niet meer vooruit te branden zijn. Om winstcijfers structureel te verbeteren, kun je procedures beter versimpelen en flexibiliseren door ze ten dienste van je mensen in te richten. Zo kun je ook sneller anticiperen op technologische (veelal disruptive) innovaties.4

Verkoop(marge) verbeteren

De echte value driver in je bedrijf is je marge op de verkoop. Vergeet focussen op de omzet. Je hebt niets aan omzet, als je onder aan de streep verlies draait. En daar gaat het vaak mis in de praktijk. Je verlaagt je verkoopprijs omdat de markt zo in elkaar zit (je propositie heeft dus onvoldoende onderscheidend vermogen om boven de markt uit te stijgen). Je wilt dat project zo graag binnen halen, dat je te optimistisch calculeert, onvoldoende dekking voor vaste kosten hanteert of de werkelijke inkoopkosten te laag inschat. Kortom, je werkelijke marge toont in hoeverre je verkoopproces inhoudelijk versterkt en aangescherpt moet worden.5

Winst structureel verhogen

Als je bovenstaande stappen serieus opgepakt hebt, zul je merken dat je meer winst bent gaan maken. En natuurlijk wil je die positieve lijn vast houden. Zodat de winst onderaan de streep structureel hoger blijft. Maar het is heel menselijk om de teugels wat te laten vieren als alles soepel loopt. En voor je het weet val je geleidelijk terug in oude patronen. Wat te voorkomen is! Door waarborgen in je werkwijzen en processen in te bouwen. Systematisch. Zodat de software voor je boekhouding, sales, productie, HRM, etc. je ongevraagd scherp houdt. Juist op de risico punten. Maar laat je mensen wel zelf met oplossingen blijven komen.Bestuursadvies:
effectief besturen vanuit bezieling en verbinding

Bestuurders zitten op sleutelposities. Ze maken niet alleen het verschil in de direct meetbare zakelijke prestaties, maar bepalen ook sterk het klimaat, oftewel de spirit van een bedrijf. En we weten allemaal dat gelukkige medewerkers productiever zijn. Als een ondernemer over een gezonde portie logica en daadkracht beschikt, is het op zich niet zo ingewikkeld om een bedrijf uit de grond te stampen. Maar een bezielde organisatie neerzetten die mensen raakt ... die medewerkers en klanten wezenlijk aan jouw business verbindt, op een diepere laag, tja dat is hele andere koek. Dat vraagt om wijs leiderschap, gevoed door je intuïtie. Dus niet puur vanuit de ratio handelen, maar juist met gevoel en aandacht voor mensen, situaties en omstandigheden. Vanuit de verbinding met jezelf, open naar de ander toe handelen. Dan kosten (ethische) dilemma's je minder kopzorgen en energie. Zo creëer je de omstandigheden voor structureel meer rendement, voor meer dagelijks werkplezier en betere klantcontacten.

BUSINESS STRATEGIE


 Zonder duidelijke strategie voor jouw business, mis je richting en focus. Mis je dus een stuk succes. Maar vreemd genoeg staan veel business plannen bol van de holle kretologie. Alsof het iets voor de show is. Logisch dat je je mensen zo ook niet motiveert. Hou dus je strategie praktisch en vooral menselijk. Met enkele scenario's voor de toekomst. Maar maak het niet te ingewikkeld. Het draait uiteindelijk om slechts twee vragen: waar willen we op de lange termijn uitkomen, en hoe pakken we 't in grote lijnen aan? Die simpele insteek werkt het beste. Allerlei onnatuurlijke management logica mag meteen in de prullenbak.

.

Wijs leiderschap


Ieder bedrijf heeft z'n eigen cultuur. Positief, negatief of mwah. Ondanks de individualisatie, blijven mensen simpelweg kuddedieren. We leven al miljoenen jaren in groepen samen. In tribes. En ons oerbrein zoekt altijd in bepaalde mate naar verbinding met 'de groep'. Voor gevangenen is niets erger dan een isoleercel. Accepteer dus dat je medewerkers én klanten altijd groepen zullen vormen. Dat is een oergevoel waar niet tegenaan te praten valt. Maar je kunt hier wel je voordeel mee doen. Een wijs leider weet: You don't build a business. You build people! And then people build the business. Met meer rust voor jou.

.

EXECUTIVE MENTORING


Allemaal kennen we de angst om los te laten. We weten niet wat we ervoor terug krijgen. Ja, dat zet een rem op verandering. Op groei. En veranderen vanuit de ratio, die altijd uitgaat van wat je al kent, is donders lastig. Dan zit je gevangen in een vicieuze cirkel. Dus is er meer nodig. In de vorm van vertrouwen op ons gevoel. Luisteren naar ons hart, onze intuïtie. Dat biedt ruimte voor toeval, voor inspiratie en briljante ingevingen. Voor meer flow in je business. The heart has reasons, the mind doesn't understand. Durf jij op je eigen innerlijke fluistering (dus niet je ego), te vertrouwen? Durf jij er in de praktijk ook naar te handelen?  

.

Wisselende omzet, tegenvallende groei, winst die onder druk staat ... Hoe krijg je de zaak weer gezond?

Werkwijze:
altijd flexibele inzet, omdat er zoveel speelt.

Flexibele inzet


Als bedrijfskundig adviseur heb ik een breed werkgebied. Er speelt immers veel binnen het MKB. En juist daarom is mijn inzet flexibel: "on demand". Gewoon per dagdeel of per uur, wat ons beiden het meest praktisch lijkt. Het beste uit komt. Zonder vaste termijnen, planning of 9 tot 5 insteek. Zo zit ik zelf niet in elkaar en zo run ik mijn eigen business ook niet.

Diverse Functies


In de praktijk zijn diverse functies mogelijk zoals: financieel interim manager, extern controller, CFO for a day, crisis of turn around consultant, kwartiermaker. Maar ook adviseur, sparringpartner of een klankbord voor de DGA. Al boeit de functienaam niet zo. Het gaat erom dat je als ondernemer structureel meer omzet, winst, werkkapitaal én rust krijgt.

Stappen werkwijze


Probleem

Leg eerst je probleem of vraag per mail, telefoon aan mij voor. Dan kan ik direct inschatten of ik je wel of niet kan helpen.


Gesprek

Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek gaan we samen dieper op de problematiek in. En kijken we of 't klikt.


Actie

Als we op dezelfde lijn zitten en 't eens zijn over de aanpak, ga ik aan de slag. Maar jij blijft altijd zelf aan het roer staan.


Resultaat

Meestal zijn de eerste resultaten al na 1 week zichtbaar. Structurele verbetering volgt, door al doende bij te sturen.

Bel me terug

>