Structureel meer omzet, winst en werkkapitaal? Neem contact op!

Krijg direct advies op maat

Er is een probleem waar je al een tijdje tegenaan loopt. Totdat je het zat bent. Je wilt nu, direct, aan de slag om het op te lossen. Zodat je op korte termijn verbetering in de resultaten ziet. Precies daarom krijg je van mij, Mieke Mennink, heel direct advies. Lees: snel en 'to the point', waar nodig persoonlijk en confronterend, maar altijd met de nodige structuur. Want je kunt nog zo'n vrije vogel zijn (it takes one to know one), zonder enige basale structuur blijf je vooral druk. Terwijl je juist vooruit wilt komen. Jouw gedroomde successen wilt vieren. En daarvoor moet je dus bepaalde zaken anders aanpakken, dan je tot op heden gedaan hebt. Eigenlijk heel logisch.

Ook heel logisch is het patroon, dat ik in de afgelopen 15 jaar telkens terug zag keren bij MKB bedrijven die zichzelf hebben weten te transformeren. Van overlever, naar een succesvolle speler die tijd én geld heeft om het bedrijf steeds verder uit te kunnen bouwen. Dat patroon bestaat uit 5 'simpele' stappen. Waardoor in feite ieder MKB bedrijf structureel meer omzet, winst en werkkapitaal kan krijgen. Maar vergis je niet, voordat de zaken simpel ogen, is er veelal een intensief groei- en veranderproces doorlopen. Succes komt niemand aanwaaien.

De 5 logische stappen tot succes

Structuur moet altijd dienend zijn aan het doel en de mens. Adviseurs die bij elk MKB bedrijf dezelfde werkwijze hanteren, maken jouw bedrijf en jouw problematiek daarmee feitelijk ondergeschikt aan hun eigen belang (of onzekerheid). Met de navenante resultaten tot gevolg. Mijn insteek is altijd: hoe kan ik nou de ondernemer en diens bedrijf, in zo min mogelijke tijd, maximaal vooruit helpen. Ik wil graag samen bouwen aan een betere toekomst.

En net als bij het opknappen van een huis, begin je bij de fundering en de dragende constructie. Je gaat niet beginnen met het uitzoeken van een leuke kleur verf. Idem met ondernemen. Als je onvoldoende werkkapitaal hebt (wat bij vrij veel MKB bedrijven speelt), dan staat je fundering / je bestaansrecht onder druk. Daarom start ik in de praktijk vaak met het zoeken naar oplossingen die voor meer werkkapitaal zorgen. Om te weten hoeveel er structureel nodig is, heb je uiteraard goede stuurinfo nodig. Om vervolgens de weglekkende winst tegen te gaan, is het zaak dat je bedrijfsvoering zo soepel mogelijk loopt. Met de stuurinfo die tegen die tijd voor handen is, kun je weer praktische strategische wijzigingen aanbrengen in je verdienmodel. Als je vervolgens al deze stappen blijft finetunen, dan ontstaat er 'vanzelf' een structureel hogere winst. Dit is natuurlijk een simpel voorbeeld in hoofdlijnen. Hieronder staan de 5 stappen nader toegelicht. Met de mogelijkheid om rechtstreeks door te klikken naar het bijbehorende menu, als je meer wilt weten over een bepaalde stap.


Als er te weinig werkkapitaal is, heeft het weinig zin om stil te staan bij andere issues. De eerste stap is dus om ervoor te zorgen dat er meer werkkapitaal beschikbaar komt. Zodat aan de lopende verplichtingen voldaan kan worden. Dat geeft weer een stuk ruimte om in relatieve rust met andere issues aan de slag te gaan.

Om duidelijk te krijgen hoeveel werkkapitaal je structureel nodig hebt, is er goede stuurinfo nodig. De ervaring leert echter dat MKB ondernemers niet van die cijferaars zijn. Dat komt mede doordat accountants, fiscalisten en boekhouders zich nogal kunnen verliezen in de theoretische wereld van de cijfers. Toch zul je te allen tijden moeten weten hoe jouw bedrijf er in grote lijnen voor staat.
Niet alleen voor de behoefte aan werkkapitaal. Maar ook om voldoende grip te hebben op de ontwikkeling van je omzet, je marges en je kosten. Naar mijn mening kun je niet effectief ondernemen, zonder op z'n minst één A4-tje te hebben met daarop de belangrijkste KPI's (kritische prestatie indicatoren) van jouw bedrijf. Wanneer je stuurloos bent, maak je het jezelf wel erg lastig om structureel meer winst te gaan realiseren.

Cijfers zijn het resultaat van bedrijfsprocessen, uitgevoerd door mensen. Wil je de cijfers (lees winst) structureel verbeteren, dan dienen de bedrijfsprocessen soepel te lopen. Dat gaat niet vanzelf. Het vergt gerichte, consequente actie, wil je daadwerkelijk de bedrijfsvoering verbeteren.

Als de eerste operationele verbeteringen zijn doorgevoerd, ontstaat er tijd om je strategie eens goed tegen het licht te houden. Zeker gezien de vele turbulente technologische ontwikkelingen, wil je met enige regelmaat opnieuw je strategie bepalen of aanscherpen. Veel ondernemers weten alleen niet goed hoe ze daar handen en voeten aan kunnen geven. Een strategie moet niet in de bureaulade terechtkomen, maar juist in de hoofden van de medewerkers gaan leven.

Samenvatting volgt van menu winst verhogen in 5 stappen.

Behoefte aan meer informatie? Of een adviesgesprek?